• Počet návštev: 214990
    • Fotogaléria a úspechy

        zatiaľ žiadne údaje
    • Sledujte nás aj na:

      Facebook: Gymnázium Jána Hollého TrnavaInstagram: gjh_trnava
                                                                      • Oceňovanie DofE 2023

                                                                      • Každoročné oceňovanie Dofákov prebieha v mestách po celom Slovensku. Dňa 26. 9. 2023 bolo v Bratislave osem našich žiakov ocenených za úspešne absolvovanie bronzovej úrovne DofE. Žiaci rozvíjali svoje jedinečné talenty a zručnosti, absolvovali expedície v prírode, športovali a pomáhali svojej komunite a tým, ktorí to potrebovali najviac.

                                                                        Srdečne blahoželáme a prajeme veľa šťastia tým, ktorí pokračujú v nasledujúcej striebornej a zlatej úrovni alebo tento rok začínajú bronzovou úrovňou.

                                                                        Mgr. Daniel Kuszi

                                                                        • Workshop DEMDIS

                                                                        • Je možná slušná a férová diskusia v rozhádanej spoločnosti? Ako spoločne dospievať k lepším kolektívnym rozhodnutiam? A majú študenti dostatok možností učiť sa slušnej a vecnej diskusii?

                                                                          Študenti sa v pondelok 25. 9. 2023 počas hodinového workshopu zoznámili s metódami vecnej a slušnej diskusie v online ako aj v offline prostredí. Počas workshopu zrealizovali aj modelovú diskusiu prostredníctvom softvéru Polis, ktorý im prišiel prestaviť riaditeľ DEMDIS o. z. Michal Horský, absolvent našej školy.

                                                                          Prostredníctvom spoločnej aktivity si tak študenti osvojili znalosti v procesnej rovine, ako aj obsahovej pri konkrétnej téme „Prečo ísť voliť?“

                                                                          Primárnym cieľom workshopu bola diskusia o efektívnom fungovaní demokracie, občianskej spoločnosti a najmä zapájania do demokratických procesov, a to aj prostredníctvom nových technológií. Sekundárnym cieľom bolo oboznámenie sa s fungovaním volebného systému a dôsledkoch účasti/neúčasti na voľbách.

                                                                          Ing. Zuzana Vadovičová

                                                                          • Zóna bez peňazí GJH sa opäť hlási!

                                                                          • S radosťou všetkým oznamujeme, že naša stará dobrá Zóna opäť ožíva a hlási sa o slovo!

                                                                            Tak sa všetci pripravte, poupratujte skrine a pivnice a všetky veci, ktoré nepotrebujete alebo nechcete a ktoré môžu poslúžiť niekomu inému prineste. Oslovte aj priateľov a známych! Veci môže priniesť každý, ale si môže aj zobrať, čo potrebuje. A to všetko bez peňazí!

                                                                            Stretneme sa v priestoroch nášho GJH v piatok a sobotu 6. 10.7. 10. 2023

                                                                            Taká veľká akcia sa nezaobíde bez dobrovoľníkov, preto prosíme prípadných záujemcov o prihlásenie sa.

                                                                            Akékoľvek bližšie informácie podajú p. p. Sylvia Slobodová a Andrea Bánová.

                                                                          • Biela pastelka 2023
                                                                            • Biela pastelka 2023

                                                                            • V rámci hlavného zbierkového dňa, 22. 9. 2023, sa aj v našej škole uskutoční verejná zbierka Biela pastelka. Dobrovoľníkom v tričkách s logom Bielej pastelky z triedy III. C – Karolíne Novákovej a Dávidovi Starému patrí vopred veľká vďaka, že sa i takto rozhodli podporiť túto zbierku.

                                                                              Biela farbička, podobná bielej palici, sa stala symbolom pomoci nevidiacim a slabozrakým. Už niekoľko rokov píše množstvo pekných príbehov v živote tých, ktorí to potrebujú. A vnáša do nich svetlo. Do príbehov ako je aj tento.

                                                                              Občas v noci, keď mi ešte spánok uniká, si v hlave premietam všetko, čo sa stalo. Dávam dohromady dieliky, ktoré mi až pri poslednom stretnutí začali do seba zapadať. Ako som mohol byť taký slepý? Ako to, že som si to nevšimol už skôr? Nešikovnosť a bolesti hlavy. Pomalé tempo pri prechádzkach. Premiestnenie a vypratanie nábytku, aby sa jej lepšie pohybovalo po byte. A než sa mi zdôverila, letmý pohľad do nápojového lístka pri pulte a objednanie si drinku, ktorý na ňom nebol. Prehliadnuteľné veci, ktoré nevyžadovali, aby sa im venovala väčšia pozornosť. Potom, čo mi to oznámila, všimnem si nové silné sklá a ťažko dosadám na stoličku oproti nej. Hrdlo sa mi zovrelo. Nechcela ale, aby som ju ľutoval, a tak som len mlčky počúval…

                                                                              * * *

                                                                              Vstanem z postele, nahmatám mobil, zadám slová makulárna degenerácia a začítam sa. Tento stav spôsobuje poškodenie centrálnej časti sietnice, rozmazané videnie a postupnú stratu zraku. Ak by oko bolo kamerou, makula, teda žltá škvrna, by bola pre film tou najcitlivejšou a najdôležitejšou súčiastkou, vysvetľovali webové stránky. Po asi polhodine čítania toho, čo už dávno z jej slov viem, stisnem bočné tlačidlo, aby displej zhasol. V tichu a tme si vybavím okamih, než sme sa vtedy rozlúčili a zavolal som jej taxík. Dopila drink, ktorý jej čašník mimo ponuky aj tak pripravil, a povedala: „Môj život nekončí.“ A urobila tú najstatočnejšiu vec, akú som v živote videl – usmiala sa.

                                                                              Matej Gašparovič (III. C),
                                                                              Mgr. Sylvia Slobodová a Mgr. Róbert Knap

                                                                              • Jánošíkove diery

                                                                              • Dňa 21. 9. 2023 sme navštívili Jánošíkove diery so žiakmi II. A a seminaristami biológie. Jánošíkove diery sa zaraďujú medzi jedny z najkrajších turistických trás národného parku Malá Fatra a jeden z najkrajších výletov na Slovensku vôbec. Počas exkurzie sme spoznali štruktúru turistickej trasy, a to sústavu tiesňav a kaňonov v národnej prírodnej rezervácii Rozsutce, s množstvom prekrásnych vodopádov a nezabudnuteľnou scenériou skalných útvarov. Exkurzia bola doplnená o odborný výklad Andreja Popoviča, ktorý organizuje ekovýlety po celom Slovensku. Výklad nám slúžil ako zlúčenie vedomostí z ekológie, botaniky a zoológie, ktorý nám bude ďalej slúžiť vo vyučovaní biológie.

                                                                                Mgr. Milada Peková a PaedDr. Bibiána Jurčová

                                                                                • Literárna exkurzia Po stopách štúrovcov

                                                                                • V rámci literárnej exkurzie Po stopách štúrovcov, triedy Septima A  a  III. C  navštívili v utorok dňa 19. septembra 2023 mesto Martin. Exkurzia sa začala návštevou Literárneho múzea pri Matici slovenskej, kde sprievodkyňa najprv viedla diskusiu so žiakmi na témy o vývine nášho materinského jazyka, o období Veľkej Moravy a národného obrodenia. Žiaci si  v múzeu prezreli knižné exponáty v originálnej podobe.

                                                                                  Po návšteve Literárneho múzea viedli naše kroky na Národný cintorín v Martine. Po krátkej prehliadke náhrobkov známych literárnych osobností sme sa autobusom presunuli do Múzea slovenskej dediny – skanzenu, nachádzajúceho sa v Martine. Po pútavom výklade sprievodkyne a prehliadke dávnej architektúry slovenských domčekov priamo v teréne, sme sa bohatší o nové poznatky, autobusom vrátili do Trnavy.

                                                                                  Mgr. Zuzana Gunišová a Mgr. Sylvia Slobodová

                                                                                  • The Spectator College Projekt

                                                                                  • Dňa 14. septembra 2023 sa vybraní maturanti z tried IV. A a IV. B zúčastnili prednášky, ktorú Predmetová komisia anglického jazyka zorganizovala v spolupráci s redaktormi The Slovak Spectator. Prednáška je súčasťou ich projektu The Spectator College, počas ktorého každý mesiac navštívia jednu strednú školu na území Slovenska a počas spoločných stretnutí vedú s vybranou osobnosťou diskusiu na niektorú z maturitných tém z angličtiny. Cieľom je umožniť študentom zážitkovú formu spracovania vybranej témy a ponúknuť im odlišný pohľad z praxe.

                                                                                    Našim študentom sa prednáška veľmi páčila a T. Bartakovič z triedy IV. A za všetkých napísal:
                                                                                    Spočiatku som si myslel, že ma to vôbec nebude zaujímať, no v momente ako som vstúpil do spoločenskej miestnosti, som toho mladého muža spoznal. Bol to DokeTV, známy slovenský graffiti umelec, ktorý svoje umenie preslávil najmä vďaka sociálnym sieťam. Nielenže je jeho tvorba veľmi zaujímavá, ale taktiež tvorí úžasné videá na YouTube, ktoré sa zameriavajú na proces samotnej tvorby jeho diel. Veľmi sa mi páčilo, že sme mali možnosť spýtať sa ho aj rôzne zaujímavé otázky, na ktoré následne odpovedal.

                                                                                    Bolo naozaj úžasné, ako nám odhalil svet umelca a dokázal nám, že graffiti nemusíme vnímať len ako nevhodné nápisy na budovách, ale aj ako formu umenia, ktoré skrášľuje mnohé budovy či stavby. Nakoniec by som rád povedal, že ma veľmi teší, že naša škola nám poskytla možnosť zúčastniť sa tohto zaujímavého projektu.

                                                                                    Za predmetovú komisiu anglického jazyka spracovala Mgr. Magdaléna Svíbová

                                                                                    • Slávnostné otvorenie športového areálu

                                                                                    • Zriaďovateľ školy TTSK v spolupráci s mestom Trnava vyhradil finančné prostriedky na rekonštrukciu športového areálu pri Gymnáziu Jána Hollého v Trnave. Jeho slávnostné otvorenie sa uskutočnilo v utorok 12. septembra 2023 za prítomnosti zástupcov TTSK, zástupcov mesta Trnava, župana Mgr. Jozefa Viskupiča a vicežupana Mgr. Rastislava Mráza.

                                                                                      Cieľom obnovy športového areálu, ktorý bol dlhšie v nevyhovujúcom technickom stave, bolo skvalitnenie oblasti vzdelávania pre žiakov gymnázia ako aj podpora a vytvorenie možnosti športového vyžitia pre verejnosť. Vďaka modernizácii pôvodného ihriska bola obnovená bežecká dráha, viacúčelové ihrisko s povrchom zo syntetického kaučuku a novovytvorené multifunkčné ihrisko s umelým trávnikom v zmenšenom rozmere na pôvodnom asfaltovom povrchu. Taktiež bol vybudovaný chodník vedľa multifunkčného ihriska, vytvorený vstup z verejného priestranstva, osadené lavičky a workoutová zostava.

                                                                                      Veríme, že vynovený športový areál bude dobre slúžiť našim žiakom, ale bude otvorený aj širokej verejnosti mesta podľa prevádzkového poriadku, ktorý zverejníme na našej webovej stránke v nasledujúcich dňoch.

                                                                                      Ing. Marianna Katreniaková,
                                                                                      riaditeľka školy

                                                                                      • Exkurzia Osvienčim-Kraków-Wieliczka

                                                                                      • V závere prvého týždňa školy sa triedy Oktáva A a IV. B rozhodne nenudili. Vďaka pánovi profesorovi Juríkovi sme si dosýta užili dlho sľubovanú dejepisnú exkurziu do Poľska. Dlhú cestu autobusom nám spríjemňovali chlapci svojím spevom a naša nezastaviteľná sprievodkyňa Dagmar, ktorá bola nadupaná informáciami.

                                                                                        Prvý deň výpravy sme navštívili bývalý koncentračný tábor Osvienčim (konkrétne jeho časti Auschwitz-Birkenau), kde sme absolvovali 3-hodinovú prehliadku, z ktorej mnohým z nás doteraz behá mráz po chrbte. Presvedčili sme sa o tom, že na minulosť by sme nemali zabúdať, ale neustále si ju pripomínať. Po prehliadke sme sa presunuli do hotela na okraji Krakówa, kde nás čakala výborná trojchodová večera.

                                                                                        Druhý deň sme otvorili rovnako, ako sme zakončili prvý – dobrým jedlom. Po výdatných raňajkách sme sa vybrali do čarovného historického centra Krakówa, ktoré je ešte krajšie, ako sa o ňom povráva, a tak sme sa snažili niekoľkohodinový rozchod využiť na maximum. Poslednou zastávkou našej výpravy bola soľná baňa Wieliczka, kde sme vychytali perfektné pani sprievodkyne, vďaka ktorým sme sa počas nášho 2-hodinového pobytu pod zemou ani na sekundu nenudili. Po prehliadke nás čakala už len cesta domov.

                                                                                        Dobrú náladu spolu s p. prof. Juríkom udržiavali aj p. prof. Borčáková s p. prof. Kovalčíkom. V mene oboch tried im preto odkazujem jedno veľké ,,ĎAKUJEME“!

                                                                                        Alexandra Hornáková (Oktáva A)

                                                                                        • Terénna exkurzia Bolerázske syslovisko

                                                                                        • Dňa 6. 9. 2023 sa žiaci zo SCBa (seminár a cvičenia z biológie v anglickom jazyku) vybrali na terénnu exkurziu na územie európskeho významu, Bolerázske syslovisko. Žiaci sa oboznámili s faktami o živote sysľa pasienkového ako vzácneho, v Trnavskom kraji už len na troch miestach sa vyskytujúceho druhu živočícha. Študenti sa na jeho príklade dozvedeli o dôležitosti regionálnych biocentier, biokoridorov a krajinnoekologických prvkov vo svojom kraji, najmä v porovnaní so susednou intenzívne obhospodarovanou ornou pôdou. Zároveň po inštruktáži aktívne pomohli vedeckým pracovníkom v lokalite výskytu nájsť a zmapovať pobytové znaky sysľov pomocou GPS zariadení a zmerať environmentálne parametre prostredia (teplota ovzdušia, hodnotu pH pôdy). Taktiež pomohli pracovníkom vykonať nesmierne dôležité zakŕmenie sysľov slnečnicou pred ich uložením na dlhé obdobie zimného spánku tak, aby mortalita jedincov počas zimovania bola čo najnižšia. Táto skúsenosť im dopomôže k pochopeniu a získaniu lepšieho vzťahu k hodnotným prírodným územiam v okolí mesta Trnava a k ikonickým živočíchom, ktoré sú v tomto regióne ohrozené vyhynutím.

                                                                                          Ďakujeme Prírodovedeckej fakulte Univerzite Komenského v Bratislave za tuto príležitosť!

                                                                                          Mgr. Natalie Lackovič Križanová

                                                                                          • Adaptačný program Dobrý štart

                                                                                          • počas prvého školského týždňa sme nezaháľali a zrealizovali sme pre našich nových študentov prvých ročníkov celodenný adaptačný program s názvom Dobrý štart.

                                                                                            Program viedli externí certifikovaní animátori a bol bohatý na spoločné aktivity, nielen vo vnútorných priestoroch školy ale aj v jej novom športovom areáli.

                                                                                            Na fotografiách je vidieť, že počasie našim prvákom prialo a mohli si naplno užiť, spolu so svojimi triednymi učiteľmi, deň plný hier a zábavy.

                                                                                            Cieľom bolo uľahčiť nováčikom adaptáciu, umožniť spoznať rýchlejšie a lepšie svojich spolužiakov a spolužiačky a postaviť pevný základ pre budovanie vzťahov v triede.

                                                                                            Podľa spätnej väzby od účastníkov Dobrý štart dopadol na výbornú a získal 8,3 z 10.

                                                                                            Ako školu nás nesmierne toto pozitívne hodnotenie teší a určite zabezpečíme takýto adaptačný prvok aj pre nováčikov v budúcom školskom roku.

                                                                                            Vám, milí prváci, ďakujeme za nasadenie a aktívnu účasť a tešíme sa na všetko, čo nás ešte spolu čaká v tomto školskom roku!

                                                                                            Za vedenie školy,
                                                                                            Monika Viskupič, školská psychologička

                                                                                          • Triedne schôdzky
                                                                                            • Triedne schôdzky

                                                                                            • Vážení rodičia,

                                                                                              srdečne Vás pozývame na triedne schôdzky, ktoré sa uskutočnia v pondelok 11. 9. 2023 o 16.30 hod. v kmeňových triedach.

                                                                                              O 17.15 hod. sa v spoločenskej miestnosti uskutoční plenárna schôdza Rady rodičov.

                                                                                              • KASMED

                                                                                              • Počas minulého školského roka prebiehala na Slovensku jedinečná možnosť vyskúšať si diagnostické zručnostioblasti medicíny – mMEDCON.našej školy sa do tohto korešpondenčného seminára zapojili žiačky už teraz triedy Oktávy A – Ayelin JuhásováEmma Kortišová. Seminár pozostával zo sád úloh na rôzne témypodobe case studies. Žiačky tak dostali potrebné materiály ako napríklad opis anamnézy pacienta, príznaky, výsledky meraní vitálnych funkciípodobne. Ich úlohou bolo prísťhypotézou na možnú diagnózu, vytvoriť plán krátkodobej alebo dlhodobej liečby, zvážiť riziká, či odpovedať na iné otázky súvisiacediagnózou. Tento seminár prebiehalanglickom jazyku, čo hravo zvládli. Obe žiačky sa stali úspešnými riešiteľkamitak ich pozvali na letnú akadémiu KASMEDU, kde okúsili nájazd sanitky, workshopy na témy ortopédie, urgentnej medicíny či biomedicínskeho výskumu. Žiačkam Oktávysrdečne blahoželámeúspechom.

                                                                                                PaedDr. Bibiána Jurčová

                                                                                                • Projekt Zelená škola

                                                                                                • V rámci školského roka 2023/2024 sme odštartovali na našej škole najväčší environmentálny projekt na Slovensku Zelená škola pod záštitou mimovládnej neziskovej organizáciou Živica. Stali sme sa tak súčasťou dvojročného programu, ktorý nám pomôže zmeniťusmerniť ekologické princípy školy.tomto projekte vznikne v škole kolégium, ktoré bude zoskupovať žiakovviacerých triedročníkov, čo dopomôžeukorigovaniu uhla pohľadu pri tvorbe audituuchopenia témy, ktorej sa budeme venovať na škole. Súčasťou tejto výzvy bolo sústredenie vo vzdelávacom centre Záježová, ktorého sa zúčastnili Mgr. Lukáš Jánošík, PaedDr. Bibiána Jurčovážiačka triedy IV. CA Margaréta Gerincová. Hlavnými koordinátormi spomedzi pedagogického zboru budú Mgr. Natalie Lackovič KrižanováPaedDr. Bibiána Jurčová.

                                                                                                  Margaréta Gerincová bude koordinátorom žiakov, keďže vďaka Nadácii Slovenskej sporiteľne sa mohla zúčastniť sústredeniatak nadobudnúť mnohé skúsenostizručnosti.

                                                                                                  Mgr. Natalie Lackovič Križanová a PaedDr. Bibiána Jurčová

                                                                                                  • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

                                                                                                  • Slnko zase hrialo, ale stále muselo bojovať, aby vysušilo zvyšky vlhkosti v tienistých priehlbinách chodníkov. Dážď z predchádzajúcich nocí prečistil vzduch, ktorý bol svieži. Tikot hodín vo vestibule školy oznamoval každú ubiehajúcu minútu. Triedy zívali prázdnotou. Než sa opäť začali plniť.

                                                                                                    Do školy postupne prišlo nejednými dverami takmer 690 žiakov. Niektorí, tí horlivejší, ktorí vedia, ako to v škole funguje, si privstali, aby zasadli do tých najlepších zadných či predných lavíc. Takmer 130 prvákov bolo najskôr vonku zoradených v piatich radoch pred týčiacim sa nápisom GYMNÁZIUM JÁNA HOLLÉHO na fasáde školy. S nedočkavosťou, možno s obavami, prežívajú prvé chvíle, prvý školský deň v novej škole s novým človekom – triednou učiteľkou, triednym učiteľom. Má svoje poslanie – pootvoriť dvere a viesť svojich žiakov niekoľko rokov. Veríme, že niekoľko krásnych rokov, v ktorých mladý človek bude zrieť a dospievať. Čítaním kníh, štúdiom bude odkrajovať z koláča poznania, ktoré nám dáva slobodu myslieť, komunikovať a konať.

                                                                                                    Je neľahké prejsť prvýkrát dverami a vkročiť do neznáma. V škole okrem vyučovania sa nájde veľa iných možností. Je naším cieľom, aby sme sa v škole cítili dobre. Napriek náročnému štúdiu a i tým občas vypätým a stresujúcim momentom, ktoré nás burcujú k lepším výkonom, si všetci želáme jedno spoločné – ďalší vydarený školský rok, veľa odhodlania a šťastia v ňom.

                                                                                                    Ing. Marianna Katreniaková

                                                                                                    Mgr. Róbert Knap

                                                                                                    Prvý školský deň a otvorenie školského roka 2023/2024 na fotografiách zachytila Ing. Zuzana Vadovičová.